Wat mag u zelf en wat kunnen wij doen?

Ons beleid is dat de familie en vrienden zoveel mogelijk zelf doet. Het is uw afscheid en u moet met die herinneringen verder leven. Hoe meer u zelf doet, met des te meer voldoening u terug kijkt op die laatste momenten. Op onze website staan allerlei zaken die u kunnen helpen het afscheid een persoonlijke vorm te geven. Wij noemen enkele dingen die u zelf kunt maken of doen:

  • De laatste verzorging van de overledene
  • De rouwkaart maken; tekst en illustratie of afbeelding
  • De kist of lijkwade maken
  • Teksten schrijven voor het afscheid en muziek maken of zingen tijdens het afscheid

U kunt er voor kiezen om iets zelf te doen. Wij adviseren, helpen en assisteren u daarbij indien nodig of indien u dat wenst. Wilt u bepaalde dingen niet zelf doen, dan laat u dat aan ons over. Dit alles bespreken we steeds vantevoren.

Een uitvaart regelen in 5 dagen

Wij verzorgen uitvaarten van begin tot eind; kortom alles wat bij een uitvaart komt kijken. Wij begeleiden en adviseren u bij elke stap. U heeft minimaal 5 werkdagen de tijd om een uitvaart te regelen. Daarom hoeft u dus niet in een paar uur alles tegelijk te beslissen. Sommige zaken (zoals het programma van het afscheid) kunnen we ook na een paar dagen bespreken. Nadat iemand overleden is, moet de overledene zo snel mogelijk gekoeld worden. Daarna bespreken we wanneer de uitvaart plaatsvindt en waar. Deze informatie is relevant voor een eventuele rouwkaart. Zodra vastgesteld is wat er op de kaart komt te staan, kan dezelfde werkdag nog de rouwkaart gedrukt worden. Als de rouwkaart verstuurd is, heeft u weer tijd om na te denken over de invulling van het afscheid.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug