Persoonlijk afscheid

Hoe kunt u een afscheid een persoonlijke invulling geven? In principe bent u geheel vrij om een afscheid een vorm te geven, waarvan u vindt dat deze bij de overledene past. Wel zijn er een aantal zaken die u vantevoren moet bespreken; bijvoorbeeld als u wierook wilt aansteken of vuur wilt maken. Heeft u vragen, stel ze aan ons!

Sprekers

Als er meerdere sprekers zijn, probeert u dan de thema's op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld een familielid vertelt over de overledene als familielid. Een collega spreekt namens de collega's. En een vriend(in) kent weer een andere kant van de overledene. Zo krijgt men een veelzijdig beeld geschetst van de overledene. Het spreekt enorm aan als iemand van de familie of vrienden de sprekers aankondigt en uitnodigt; een persoonlijke ceremoniemeester.

Muziek

De muziekkeuze bepaalt mede de sfeer tijdens het afscheid. Probeer de smaak van de overledene in de muziek te laten weerklinken. Dus niet uw eigen smaak! Het is erg mooi als men zelf muziek maakt of als muzikanten het afscheid verlevendigen. Vertel vooraf naar welke muziek we gaan luisteren en waarom bepaalde muziek is uitgekozen. Dan luistert men heel anders naar die klanken. Als men bekende deuntjes of liederen laat horen, leidt dat af. Dan gaat de aandacht meer naar de muziek uit en de gedachten die men daarbij heeft.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug