Foto's en video

Foto's of een video van de uitvaart kunnen helpen bij de rouwverwerking. Bijvoorbeeld als een vader of moeder overlijdt die jonge kinderen heeft. Dan kunnen de kinderen als ze wat ouder zijn, terugzien hoe de uitvaart verliep. Als iemand niet in staat is bij de uitvaart aanwezig te zijn (woont in buitenland, vakantie of wegens ziekte), kan die persoon de foto's bekijken en toch een beeld krijgen van het afscheid.

Zelf foto's of een video maken

Als u zelf foto's of een video wilt (laten) maken, dan adviseren wij u geen flitslicht te gebruiken. Dit is erg storend voor alle aanwezigen. Gebruik daarom een lichtgevoelige film en om trillen te voorkomen zet u het fototoestel op een statief. Laat nooit directe familieleden of vrienden van de overledene de opnamen maken. Vraag iemand die er wat verder van af staat. Deze persoon zal minder emotioneel betrokken zijn bij het afscheid en kan dan in alle rust goede opnamen maken.

Foto's of een video laten maken

Professionele fotograven en videobedrijven kunnen goede opnames maken.
  • Elke professionele fotograaf kan in principe een reportage maken van een uitvaart. Vraag vooraf of de fotograaf daar ervaring mee heeft.
  • Vraag bij diverse fotograven offertes op en vraag wat bij de prijs inbegrepen is en welke bijkomende kosten er zijn, zoals reiskosten en btw. Spreek een bedrag af of het aantal opnamen.
  • Spreek duidelijk af waar u wel en waar u geen opnames van wilt hebben. Bijvoorbeeld niet van de overledene en alleen de nabestaanden van voren fotograferen en niet de overige personen. Of van bepaalde momenten van de uitvaart, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de kist.
  • Vraag de fotograaf om onopvallende of passende kleding aan te trekken.
  • Bij video-opnames wordt ook het geluid opgenomen. Spreek af of de opnames vanaf een vaste plek worden gemaakt, of dat de videofilmer rond mag lopen.
  • Zeg tegen de aanwezigen dat er foto's of een video-film gemaakt wordt.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug