Cremeren

Kies voor cremeren als dat voor u het best aanvoelt. Ga een keer naar een open dag van een crematorium en laat u dan voorlichten over hoe alles in zijn werk gaat. Een crematie vindt in Nederland altijd op de dag van het afscheid plaats. Het is (mits u dat tijdig aangeeft) mogelijk om de overleden tot aan de oven te begeleiden.

Wat te doen met de as?

De Nederlandse wet schrijft voor dat u pas een maand na de crematie de asbus mag ophalen. In Nederland mag u zelf de as bewaren of verstrooien (mits u toestemming heeft van de eigenaar van de grond of het water waar u de as wilt gaan verstrooien). Wij adviseren u om nog niet bij de bespreking van de uitvaart al aan te geven dat het crematorium de as mag verstrooien. Als u later besluit de as toch mee naar huis te nemen, kan het voorkomen dat de as al verstrooid is.

  • Op begraafplaats de Nieuwe Ooster > kunt u sinds 1994 ook een overledene laten cremeren. Er zijn twee aula's; één grote met 100 zitplaatsen en een kleine met 25 zitplaatsen.
  • Begraafplaats en crematorium Westgaarde > bestaat sinds 1971 en is sinds 1997 onderdeel van de PC Hooft groep. Westgaarde heeft twee aula's; in de Vondelaula zijn 150 zitplaatsen en in de kleine afscheidskamer is plaats voor 25 personen.

Overige crematoria

Crematoria in de rest van Nederland

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug