Kist of lijkwade?

Kist

Er zijn honderden verschillende kisten te koop. Het zou erg veel tijd vergen om tijdens het bespreken van een uitvaart alle kisten te laten zien. Vandaar dat wij eerst naar uw voorkeur vragen en dan pas wat kisten laten zien die daarbij aansluiten. In Nederland zijn de meeste gebruikte kisten van spaanplaat gemaakt met een dun laagje houtfineer. Aan de buitenkant is geen verschil te zien met kisten van massief hout. In verband met de stijging van de arbeidslonen, kosten kisten van massief hout nu bijna evenveel als kisten van spaanplaat.

Binnenbekleding

Kisten zijn ook zonder binnenbekleding te bestellen als u liever zelf een bepaalde doek in de kist wilt leggen.

Kist zelf maken

Wilt u liever een kist of draagplank zelf maken? Dat mag. Wij kunnen u adviseren over de maten en materialen.

Wij kunnen kisten leveren van alle onderstaande kistenfabrikanten.

www.bogra.nl >
www.pvanwijk.nl >
www.dzu.nl >
www.akidia.com >
www.ibisproduct.nl >
www.unigra.nl >
www.tombagrafkisten.nl >
www.grafkist.nl >
www.vosmolenaar.nl >

Kartonnen kist

De kartonnen kist is geschikt voor zowel begrafenis als crematie, maar heeft geen handgrepen. De binnenkant wordt bekleed met ongebleekte katoen of wordt voorzien van biologisch afbreekbare folie. De kartonnen kist is milieuvriendelijk en is in zijn geheel biologisch afbreekbaar.

www.seker.nl >
www.kartonnenkist.nl >

Beschilderde kist

www.doodgewonezaak.nl >

Lijkwade

Sinds 1991 is het mogelijk om in Nederland begraven of gecremeerd te worden zonder kist. De overledene wordt dan op een draagplank gelegd onder een doek, lijkwade genoemd. Men mag voor een lijkwade alleen natuurlijke materialen gebruiken zoals katoen, linnen, wol of zijde.

Men ziet de contouren van de overledene. Het afscheid van een overledene in een doek confronteert meer dan als de overledene in een anonieme kist ligt. Overleg daarom eerst met uw familie en vrienden als uw voorkeur naar een lijkwade uitgaat. Zij moeten afscheid van u nemen. U kunt het ook op de rouwkaart zetten. Tijdens het afscheid kan de lijkwade geheel open of gesloten zin of alleen bij het hoofd open; aan u de keus. De begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam hebben geen enkel probleem met lijkwades, andere begraafplaatsen en crematoria willen graag vantevoren weten als de overledene in een doek op een plank ligt.

www.margaretsabee.com >
www.burohba.nl >
www.armienvisser.nl >
www.wikkelgoed.nl >
www.doodgewonezaak.nl >
Mies Bouwmeester. (Als u interesse heeft wat zij maakt, dan kunt u haar naam intypen in Google en u vindt dan op diverse websites werk van haar. Ook kunnen wij aan haar vragen contact met u op te nemen.)

Rouwkleding zelf maken

Er wordt tegenwoordig vaak gepraat over rouwverwerking en goed afscheid nemen. Gepraat. Maar als je niet zo'n prater bent, wat zeg je dan als je gaat afscheid nemen. Vaak ontbreken de passende woorden. Je kunt je voorbereiden en een speciaal gedicht aanbieden, een foto, een souvenirtje om het onzegbare te zeggen.

Henny Willems

Henny Willems (lerares en beeldend kunstenaar) maakt sinds 1995 moderne doodskleding. De door haar ontworpen hemden en kleden met zakjes zijn bedoeld als doodskleed, maar zijn ook al voor het overlijden te gebruiken. In de zakjes kunnen familie en vrienden iets stoppen voor de stervende. Zo kunnen zij elkaar iets dierbaars meegeven.

Brochure

In de brochure 'Rouwtextiel zelf maken' legt Henny Willems een aantal van haar ontwerpen uit aan de hand van foto's en schematekeningen. Doodshemd, lijkwade, baarkleed. Er staan ook tips in over en kleur- en materiaalgebruik. Maak zelf een doodskleed, voor een familielid of een zieke vriendin, een kleed om je droefheid te uiten, of je dankbaarheid, je liefde. Of een doodskleed voor jezelf. Maak het zelf, doe het zelf. Ook dat is rouwverwerking, afscheid nemen en je verzoenen met de dood.

Bestellen

Vouwblad met foto's, schematekeningen, werktekeningen en tips is een speciale uitgave van Henny Willems. Te verkrijgen door 10 euro (dat is inclusief verzendkosten) over te maken op giro 2208032 t.n.v. H. Willems-Berendsen, Statenlaan 25, 6828 WB Arnhem, onder vermelding van uw naam, adres en “Rouwtextiel”.

www.doodshemd.nl >


De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug