Uitvaartverzekering of sparen?

Een uitvaart met alleen het hoogstnoodzakelijke en minimaal het wettelijk vereiste kost al 3000 euro. Elk jaar stijgen de prijzen met ongeveer 5 procent. U kunt voor het betalen van een uitvaart een verzekering afsluiten of dat bedrag zelf sparen. Er bestaan twee soorten uitvaartverzekeringen. De Consumentenbond > onderzoekt regelmatig de kosten van verzekeringen en uitvaarten.
Bent u (financieel) verantwoordelijk voor iemand of voelt u zich verantwoordelijk voor iemand, en heeft die persoon geen of onvoldoende spaargeld om een uitvaart van te betalen, noch uitvaartverzekering, dan kunt u ook zelf een uitvaartverzekering op naam van die persoon nemen.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura-uitvaartverzekering krijgt u een aantal diensten en produkten zoals omschreven in de polis. Is er geen polis meer, dan kunt u bij de verzekeringsmaatschappij opvragen wat de polis precies omvat. Vraag het om dat schriftelijk of via e-mail te bevestigen. Ga dan na of de polisomschrijving voldoet aan de wensen ten aanzien van de uitvaart. Meestal dekt de polis een beperkt basispakket en dat leidt er vaak toe dat men voor zaken die niet in de polis staan omschreven moet bijbetalen. Als u de verzekeringsmaatschappij belt, krijgt u ongevraagd een uitvaartondernemer die een contract heeft met die verzekeringsmaatschappij. Als u liever zelf een uitvaartondernemer kiest, neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij en geef dit direct door. Vraag de verzekeringsmaatschappij wat zij volgens de polis in deze situatie wel en niet vergoeden.

Geld uitvaartverzekering

Is er een verzekering waarbij een geldbedrag wordt uitgekeerd? Dan krijgt u dat bedrag gestort op een bankrekening en daarvan kunt u zelf bepalen hoe de uitvaart verloopt. U kiest zelf de uitvaartonderneming. Stuur de originele polis (maak voor uzelf een kopie) samen met een kopie van het door het gemeentehuis verstrekte overlijdensakte naar de verzekeringsmaatschappij. Na enkele weken krijgt u het bedrag. Daarvan kunt u zelf de uitvaartondernemer betalen.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug