Als iemand stervende is

Wat kunt u alvast doen als iemand terminaal ziek of stervende is ?
  1. Als iemand in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis verblijft, kan men vragen wat daar de procedure is nadat iemand overleden is en wat de mogelijkheden zijn. Elke instelling heeft zijn eigen regels en gebruiken. Als die u vooraf al weet, voorkomt dat onaangename verrassingen en misverstanden.
  2. Nagaan of de stervende wensen heeft ten aanzien van de uitvaart. Het is aan u of u die wensen wilt uitvoeren. Wil de persoon begraven of gecremeerd worden? En indien de persoon begraven wil worden; is er misschien een familiegraf waarin hij of zij bijgezet wil worden.
  3. Nagaan of de stervende een uitvaartverzekering heeft. Zo ja, dan kunt u bekijken wat voor een verzekering het is; natura-uitvaartverzekering > of geldbedrag verzekering >.
  4. Indien er geen uitvaartverzekering is, nagaan of de stervende de uitvaart zelf kan betalen of dat anderen dat moeten doen. Indien niemand de uitvaart kan betalen, kunt u bij de gemeente aankloppen voor een tegemoetkoming in de kosten.
  5. Adressen verzamelen van degenen die u een rouwkaart wilt sturen. Dit lijkt simpeler dan het in de werkelijkheid is. Familieleden en vrienden verhuizen en het kost soms veel tijd en moeite om de juiste adressen bij elkaar te krijgen.
  6. Verblijft er familie in het buitenland (vakantie), dan kunt u hen alvast inlichten over de situatie. Dan kunnen zij besluiten of ze nog afscheid willen nemen van de stervende.
Ziekenhuizen
Antonie van Leeuwenhoek >
AMC ziekenhuis >
Boven IJ ziekenhuis >
Emma kinder ziekenhuis >
Lucas-Andreas >
OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) >
Prinsengracht ziekenhuis >
Slotervaart ziekenhuis >
VU-ziekenhuis >
Amstelveen, Amstelland ziekenhuis >

Zorgcentra
Amsta >
Cordaan >
Elisabeth Otter-Knoll Stichting (EOKS) >
Evean >
Domus Magnus >
Pro Senectute >
Flevohuis >
De Openhof >
Osiragroep >
Zonnehuisgroep Amstelland >


De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug